TACS stimulacija

Probali smo i testirali TACS uredjaj za moždanu stimulaciju i generalni zaključak je imajući u vidu rezultate testiranja u inostranstvu i mišljenju stručnjaka da se on ne treba još uvek koristiti.

Uredaji za moždanu stimulaciju su još uvek u povoju i iako postoji višedecenijsko ispitivanje funckionisanja mozga i uticaja magnetnog polja na ljudski um, još uvek nije postignut siguran metod niti pronadjen način za korišćenje u terapeutske svrhe u cilju lečenja lakših poremećaja i bolesti kao što su na primer depresije, nesanice itd, ...

Poznato je da ljudski mozak funkcioniše u opsegu delta, gama, beta i alfa talasa i upravo je ovaj uredjaj TACS to jest Transcranial Alternating Current Stimulation koncipiran da radi u tim opsezima stvarajući oko sebe promenljivo magnetno polje blisko polju u kome mozak funkcioniše. Podešavanjem i doziranjem frekvencije na uredjaju može se podesiti da radi u alfa području koje je tipično za san i relaksacione periode koje je pogodno za lečenje depresije i drugih poremećaja.

Medjutim rezultati analize koje su radjene u Sjedinjenim Američkim državama pokazuju različite efekte dobrovoljnih korisnika ovih uredjaja. Dok su neki izjavili da im koriščenje ovakvih naprava nije smetalo, neki su volonteri napustili istraživanja zbog nuspojava. Neke su bile toliko teške da su izazvale pojavu vrtložnih struja u mozgu koje jesu bile male ali s obzirom na osetljivost ljudskog organizma mogle su da se nazovi izuzetno neprijatnim. Sam mozak i nervi predstvaljaju električno gledano provodnike struje, a u biloškom smislu prenosioce informacija. Kako se indukuje promenljiva struja u mozgu ona iako je podešena na malu vrednost može izazvati veliku samoindukciju ukoliko se uredjaj koristi duže vreme nego što je predvidjeno. To može izazvati rezultantne velike impulse koje optereti nerve koji to ne mogu izdržati i dolazi do njihovog oštećenja.

Drugu vrsta opasnosti predstvalja slučaj podešen na veliki intenzitet a manji tajming. Samo po sebi ovaj intenzitet stvara struje u nervima koje su za osetljivije ljude prevelike, a za one manje osetljive pogodne. Tako da je nemoguće odrediti tačnu vrednost stimulacije, jer je ona za svaku osobu drugačija.

Iako su na nekim poljima postignuti dobri rezultati istraživanja, konzumacija ovih uredjaja sačekaće još dugo vremena, možda neke dve decenije. Reklo bi se napredak u ovom polju jednak je napretku otkrivanja funkcija mozga što ide jako sporo.

see location here : link

TACS stimulacija
copyright @ 2023 belgradelive.net all rights reserved.