Litija na Spasovdan

Ovogodišnja slava Beograda, Vaznenjenje Gospodnje, i tradicionalna Spasovdanska litija, biće održana danas od 19 časova. Vikar patrijarha Petar Toplički objasnio je u razgovoru za RTS kako će litija izgledati i kojom trasom će se kretati, kao i zašto će na njenom čelu biti baš mošti Svetog vladike Nikolaja

Na čelu Spasovdanske litije, koja će se kretati gradskim ulicama, od Vaznesenjskog do Svetosavskog sabornog hrama, biće kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja.

Kako se iz crkve navodi, kivot će izuzetno, radi utehe naroda u ovim teškim danima i radi duhovnog okrepljenja, biti donet iz manastira Lelić kod Valjeva.

Vikar patrijarha Petar Toplički objasnio je u razgovoru za RTS zašto je patrijarh doneo odluku da mošti baš ovog svetitelja budu na čelu litije.

“Njegova svetost patrijarh Porfirije je dobro sagledao i oslušnuo, dobro poznavajući srca svoje pastve, svog naroda da bi dolazak tako jednog divnog svetitelja, koji je jedan od naših najvoljenijih, da bi njegov dolazak obradovao mnoge i doneo utehu“, rekao je vikar Toplički.

Kako ističe, mošti će u 19 sati biti iznete iz Hrama Vaznesenja, nakon čega će se kratko zaustaviti na uglu ulica Kralja Milutina i Kralja Milana, gde će se održati pomen nevino stradalima u pucnjavi u OŠ “Vladislav Ribnikar“. Litija će nakon toga biti nastavljena do Hrama Svetog Save, gde že biti služen moleban, a patrijarh će se na tom mestu obratiti narodu. „Posle toga, narod će moći da celiva mošti Svetog vladike Nikolaja, koje će biti u hramu do nedelj“, rekao je Toplički. Na čelu litije biće patrijarh Porfirije i sveštenstvo, a Toplički je rekao da se očekuje da će učešće uzeti i predstavnici gradske vlasti, vojske, policije, ali i da će se na poziv odazvati mnoge škole, deca i roditelji.

see location here : link

Litija Beograd
copyright @ 2023 belgradelive.net all rights reserved.