Duško Radović

“Ko ume da voli, ne bi trebalo ništa drugo da radi”

Nišlija koji je najlepše na svetu voleo Beograd ostavio je riznicu poruka koje i dan-danas rado citiramo - nekad da se podsetimo vrednosti koje smo zaboravili, nekad da se gorko nasmejemo sopstvenim karakterima

Mnogi ga pamte po emisiji “Beograde, dobro jutro” i emisiji “Na slovo, na slovo”. Nišlija koji je najlepše na svetu voleo Beograd ostavio je za sobom riznicu pesama, radio-drama i proze, kao i aforizme koji se i dan-danas pamte.
Nema ko nije pevao pesmicu “Najlepša mama na svetu - moja mama” koju je snimio Dragan Laković, kao i hitove hora “Kolibri” koji su izašli iz čika-Duškovog maestralnog pera: “Plavi zec”, “Strašan lav”, “Mrak”, “Sve što raste htelo bi da raste”... Iste te generacije koje su rasle uz Radovićeve pesme danas citiraju njegove aforizme koji su, pokazalo se, aktuelni bez obzira na to što su nastali u prošlom veku.
Citiraju ih i da bi se nasmejali svojoj muci i da bi se podsetili kako je bilo njihovim roditeljima u vreme dok su im priređivali nestašluke, ne shvatajući koliku glavobolju im zadaju.
“Roditelji, tucite svoju decu čim vidite da liče na vas.”
“Teško je biti dete i biti dobar.”
“Ako rešite sve probleme svoje dece, oni neće imati drugih problema sem vas.”
“Došla su druga vremena. Dece je sve manje, a pasa sve više... Psi su uglavnom rasni, a deca su naša, domaća i divlja.”
“Juče je jedan roditelj zavapio na roditeljskom sastanku: ‘Dajte mi dobro dete, pa ćete videti kakav sam ja otac!’”
“Volite svoju decu i kad su kriva, jer će ih život kažnjavati i kad nisu.”
“Lakše bismo vaspitavali decu kada bi ona imala samo uši, a ne i oči.”
“Blago babama i dedama koji imaju unuke, teško nama koji imamo decu!”
“Mame, rađajte deci sestre, jer sestre postaju tetke, a tetke su najlepši, nezamenjivi dar svakom detinjstvu.”
Pored aforizama posvećenih roditeljima i deci, posebno mesto zauzimaju i citati o ljubavi. Mnogi smatraju da je upravo ova poruka izašla iz čika-Duškovog pera vanvremenska:
“Tako je malo ljubavi među ljudima. Ko ume da voli, ne bi trebalo ništa drugo da radi.”
Oni koji su sklopili građanski brak u Srbiji dobro pamte tople poruke koje je čika-Duško napisao o razmeni bračnih zaveta, a koje svi matičari čitaju budućim mladencima:
“Brak se uređuje zakonom samo onda kad ne može drukčije. Zbog toga ne dozvolite da vam zakon uređuje brak. Uredite ga sami, lepše i humanije nego što bilo koji zakon to može da predvidi.
Želimo da vam bude lepo, da traje dugo, da se radujete jedno drugom, da živite sa uvernjem da ste danas obavili jedan od najvažnijih i najlepših poslova u životu.
Savetujemo vam da ne žurite, da štedljivo trošite i reči i osećanja. Nemojte odmah potrošiti sve. Rasporedite svoju ljubav i uzajamno poštovanje na svaki dan zajedničkog života.
Zakon kaže da su muž i žena u bračnoj zajednici ravnopravni. A to može i lepše da se kaže: Povećajte svoje obaveze da ne biste ugrožavali prava drugih.
U današnjem svečanom činu stekli su se ne samo obostrana ljubav, već i vaši pojedinačni i zajednički interesi.
Brak ne može biti cilj. On je samo mogućnost da se vaši drugi interesi lakše i lepše ostvare.
Zato stalno gradite svoju vezu, proširujte njene granice, ne dajte joj da se začauri, olenji, uspava, da prestane da živi i postoji.
Bogatite svoj zajednički život, borite se za raznovrsnost života, budite realni i odmereni kad određujete svoje ciljeve i želje, jaki i uporni kad treba da ih ostvarujete.
Ne možete se baviti samo ljubavlju. Ljubav je lepa samo kad se podrazumeva, kad prati sve ostale naše aktivnosti, kad nam daje snage da se što uspešnije ostvarimo kao ličnosti i članovi društva.
Budite ljubomorni, ne jedno na drugo, već na svoj brak. Čuvajte ga i branite od svih iskušenja, smatrajte ga dragocenim za svoju sudbinu i sreću.
Neka ovaj dan bude srećan početak vašeg dugog i lepog zajedničkog života.”
A kada je o ljubavi reč, Duško Radović je nepogrešivo znao da je ona neodvojiv deo žene, što beleži u "Ženskim razgovorima":
"Ljubav se ne sme terati i izbijati iz žene – jer to je žena! To je ono glavno u ženi, onaj njen glavni životni sok!
Muškarci mogu biti kakvi hoće i ne treba za to da brinu! Žene će ih voleti, bez obzira...! Žensko srce stalno gori i svako ko mu priđe može se ogrejati!"
Koja rečenica Duška Radovića je vama najomiljenija?

see location here : link

Duško Radović
copyright @ 2023 belgradelive.net all rights reserved.